Maailman katsotuimmat tosi-tv-ohjelmat

Niin sanotut tosi-tv-ohjelmat ovat ohjelmia, joissa seurataan ennakoimattomia ”todellisuudessa” tapahtuvia asioita verrattuna näyteltyyn ja ennalta käsikirjoitettuun sisältöön. Käytännössä toki nämä ”todellisuuden” asiat ovat provosoituja esimerkiksi asettamalla ihmisiä tavallisuudesta poikkeaviin olosuhteisiin, joilla saadaan aikaiseksi ohjelman tuoton takaava draama. Tosi-tv:n kautta voidaan esimerkiksi seurata julkkisten ”tavallista” elämää, laittaa ”tavalliset” ihmiset kisaamaan keskenään tai tuoda jollakin muulla tavalla ”todellisuus” mukaan ohjelmaan.

Tosi-tv:n historia on melkein yhtä pitkä kuin television historia itsessään. Jo 40-luvulla tehtiin piilokamera-tyylisiä ohjelmia, jossa kuvattiin tavallisten ihmisten reaktioita kuvausryhmän järjestämiin jekkuihin. Todella tosi-tv-buumi käynnistyi vuosituhannen vaihteessa, jolloin pyörähtivät käyntiin legendaariset tosi-tv-sarjat kuten esimerkiksi Selviytyjät ja Big Brother. Tosi-tv:n kautta myös tavallisista kaduntallaajista voi tulla julkkiksia, jonka vuoksi niihin on yleensä paljon pyrkijöitä. Moni suomenkin lööppijulkkiksista on alun perin tullut tunnetuksi tosi-tv-tähtösenä.

Jokin tosi-tv:ssä vetää, sillä ne vetävät sekä maailmalla että Suomessa miljoonittain ihmisiä ruudun ääreen. Onko se tunteiden kirjo, mahdollisuus samaistua ohjelmien osanottajiin vai yksinkertaisesti ohjelmien viihteellisyys, sitä on vaikea sanoa. Katsojia niille kuitenkin riittää. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia maailman katsotuimmista tosi-tv-ohjelmista.

Big Brother

Big Brotherissa joukko aikuisia laitetaan asumaan samaan taloon, jossa kamerat seuraavat heitä herkeämättä ympäri vuorokauden. Talon elämään tuodaan piristystä erilaisilla aktiviteetilla ja juhlinnalla, joiden avulla taloon saadaan jännitystä niin sen asukkaille kuin katsojillekin ruudun toisella puolella. Koska yhteisasuminen käy välillä stressaavaksi ja hermoja raastavaksi, on asukkaille tarjolla niin sanottu päiväkirjahuone, jossa he voivat purkaa tuntojaan kameroille muiden asukkaiden tietämättä. He myös äänestävät keskuudestaan henkilöitä, joiden heidän mielestään kuuluisi poistua talosta. Lähtijä ratkaistaan katsojien keskuudessa puhelinäänestyksellä, joka tietenkin tuo ohjelmalle mojovat tulot.

Hollantilaiseen formaattiin perustuvaan Big Brother -ohjelmaan kuuluvat vuodesta toiseen esimerkiksi erilaiset seksiskandaalit, sillä peitto on heilunut kameroiden edessä kerran jos toisenkin useissa eri maissa. Ohjelmasta on tehty paikalliset versiot yli 50 maassa, myös Suomessa vuosina 2005-2014. Suomessa ohjelman pääpalkinto oli 50 000 – 100 000 euroa ja sen voittajia ovat olleet muun muassa Adam Lambertinkin poikaystävänä tunnettu Sauli Koskinen, Päivänsäde ja menninkäinen –laulua ohjelmassa aktiivisesti laulanut Sari Nygren ja julkkis-Big Brotherin voittanut taikuri Jori A. Kopponen.

Selviytyjät

Myös yhdysvaltalainen tosi-tv-ohjelma Selviytyjät perustuu toisilleen ennestään tuntemattomien henkilöiden yhteisasumiseen, mutta siinä missä Big Brother -asukkaat elelevät mukavassa talossa ja loikoilevat uima-altaalla, on Selviytyjät-kilpailijoiden selviydyttävä ääriolosuhteissa asumattomilla alueilla. Sarjaa on kuvattu muun muassa Borneolla, Keniassa, Thaimaassa ja Amazonin sademetsässä.

Ohjelman osallistujat jaetaan kahteen heimoon, jotka kisaavat toisiaan vastaan rankoissa fyysistä ja henkistä kestävyyttä vaativissa tehtävissä. Kisa kestää 39 päivää, jonka aikana osallistujien on tultava toimeen niukalla ruokavaliolla leirimajoituksessa. Kisaan tuovat draamaa esimerkiksi kilpailijoiden keskenään solmimat kumppanuudet, joita kuitenkin tasaisin välein sekoitetaan esimerkiksi vaihtamalla joukkueita, jolloin entisistä liittolaisista saattaakin tulla kilpakumppaneita. Jokaisen jakson lopussa ryhmä äänestää yhden kilpailijan ulos. Samat ulosäänestetyt kilpailijat muodostavat tuomariston, joka valitsevat miljoona dollaria palkinnoksi saavan voittajan, jonka vuoksi liika käärmeily ja selkään puukottaminen kisan tiimellyksessä voi kostautua myöhemmin.

Selviytyjiä on kuvattu jo 24 tuotantokautta. Ohjelmasta on tehty myös suomalainen versio, jonka ensimmäinen kausi kuvattiin vuonna 2012 Malesiassa. Toinen, Filippiineillä kuvattu kausi tulee ruutuihin vuonna 2018.

Unelmien poikamies

Rakkauden etsiminen on tosi-tv:ssä suosittu aihe ja syystäkin – onhan se aihe, johon jokaisen meistä on helppo samaistua. Yhdysvaltalaiseen formaattiin perustuva sarja sai alkunsa vuonna 2002 ja siitä on kuvattu myös suomalainen versio vuodesta 2008 lähtien.

Ohjelmassa komea ja menestynyt poikamies etsii itselleen kumppania parinkymmenen kilpailijan keskuudesta. Ohjelman aikana hän tutustuu kandidaatteihin, käy heidän kanssaan treffeillä ja valitsee mieluisimmat jatkoon ruususeremoniassa, jossa komistuksemme ojentaa sydämensä mielityille punaisen ruusun. Kuten oletettavaa on, ohjelman voittaa yksi nainen, jonka kanssa pari voi kokeilla parisuhteen onnistumista. Onnistuuko suhde vai ei – se toki riippuu parista. Yhteiselämä kameroiden ulkopuolella on hyvin erilaista, kuin mitä kilpailu voisi antaa olettaa. Suomessa kuvatuilla tuotantokausilla aito rakkaus ei ole ottanut löytyäkseen. Unelmien poikamies -sarjasta on tehty myös Unelmien poikamiestyttö -versio, jossa yhden naisen sydämestä kisaavat useat miehet.

Kardashianit

Julkkisten “tavallista” elämää seuraavien tosi-tv-sarjojen uranuurtaja on Kardashianit (Keeping Up With The Kardashians, 2007-), joka kertoo etuoikeutetun ja upporikkaan Kardashianin perheen elämästä. Kardashianin klaaniin kuuluvat O.J. Simsonin murhaoikeudenkäynnin asianajajan Robert Kardashianin ex-vaimo Kris, sekä heidän lapsensa Kim, Kourtney ja Khloé ja Rob. Lisäksi Krisillä on toisesta avioliitostaan Bruce Jennerin kanssa tyttäret Kylie ja Kendall. Bruce vaihtoi sittemmin sukupuoltaan ja tunnetaan sittemmin nimellä Caitlyn.

Kardashianeilla on rahaa kuin roskaa ja he myös käyttävät sitä surutta. Lisäksi sarjaan jännitystä tuovat perheen kiemuraiset suhdekuviot, joihin kuuluvat avioliitot ja avioerot, vaihtuvat poika- ja tyttöystävät ja syntyvät vauvat. Perheen lapset ovat tyyli-ikoneita, joilla on miljoonittain seuraajia sosiaalisessa mediassa. Kovin ”tavallista” heidän elämänsä ei siis ole, jonka vuoksi se ehkä onkin niin kiinnostavaa seurattavaa televisiossa.